marți, 11 mai 2010

Dreptul nu este nici un Dumnezeu si nici un labirint terifiant,,ci doar un mod de a face societatea mai viabila!


Traim dupa legi scrise,scrise de noi oamenii pentru noi,care ne ajuta sa ne cunoaste limitele.
Ne nastem cu impresia ca tot ce ne inconjoara este al nostru,ni se cuvine,de aceea societatea prin legi scrise si nescrise ne integreaza in lume,ne face adaptabili la reguli,obiceiuri prin respectarea carora nu limitam libertatile si drepturile oamenilor de langa noi.
Dreptul nu ne impune reguli,doar ne educa prin ceea ce este permis si ceea ce nu este permis,suntem liberi sa incalcam regulile,doar ca aceasta incalcare atrage forta coercitiva a statului prin care ne asumam urmarile faptelor noastre incriminate de o anumita lege.
Prin cunoasterea legilor poti avea o viatza fara griji,prin respectarea lor nu`ti vei auzi numele in sala de judecata si totusi oare cati dintre noi cunosc litera legii?Putini.Si totusi multi duc o viata decent fara a tine vre`odata`n mana un Monitor Official,pentru a vedea ultima noutate in materie de infractiune,fara a deschide o carte de Drept Penal sau o Constitutie,asta deoarece inainte de a fi legile au fost cutumele,legi ne scrise care au guvernat viata oamenilor din toate timpurile care mai tarziu modelate fiind dupa evolutia socuetatii au prins viatza pe o coala alba si putere prin majoritatea unor voturi.
Acestea sunt adevaratele legii ale lumii in care traim,pentru ca fiecare regiune de pe glob are propriul sistem juridic dar cu siguratza dincolo de el se afla cutumele respectate de toti oamenii inainte ca legiferarea sa fie codificata. Aceste legi nescrise au foste cele care au creat lumea in care noi azi traim si cele care ne`au ajutat ca la o vedere mai apropiata de societate sa poata lua nastere drepturile si obligatiile,pedepsele si contraventiile.
Putem observa deci ca din cele mai vechi timpuri dreptul a fost doar un mod de a face societatea mai viabila,ma trainica.
Dar oare este dreptul un labirint terifiant?Ale carui reguli sunt respectate doar de frica de a fi privat de libertate?Sau de a suferii alte pedepse?Nici pe departe,ne``o demonstreaza jurisprudenta vremurilor in care traim.Sunt oamenii care incalca orice lege fara a se gandi la urmari,sau fara sa`I pese,oameni inadaptabili care cred ca au doar drepturi nu si indatoriri sau oamenii care desi au gresit in fatza legii scapa ca si cum nu ar fi facut nimic,lucru care ne demonstreaza ca inca nu am castigat razboiul coruptiei nici macar acolo unde acei oamenii ar trebuii sa fie litera de lege.Lucru care ne demostreaza faptul ca dreptul este pe departe de a fi un Dumnezeu al aceste lumi,pentru ca oricat de grave ar fi consecintele unor infratiunii oamenii ne arata mult sange rece pentru a le infrunta.

Eu cred ca legea este doar un reper,pentru a`ti face tu propriile reguli pentru a`ti intelege limitele ca seara la culcare sa nu te gandesti daca vei scapa prin urechile acului.

Asadar Dumnezeu ne`a lasat porunci pentru a traii in pace,omul a creat legea pentru a conduce lumea,Un labirint in care Divinul si umanul ar trebuii sa ne dea de gandit pentru al trece in asa fel incat sa nu fie unul al groazei ci unul prin care societatea in care traim va prinde viata si incredere in noi cei ce am creat`o si va merge tot cu mai putine dosare mai departe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ce zici?